Bladmuziek

Jiři Prchal besteedde veel tijd aan het verfijnen van zijn pedagogisch methodes en materialen. Zo werd hij in de beginperiode van zijn carrière als docent geconfronteerd met een gebrek aan goed lesmateriaal voor het aanleren van de duimpositie op de cello. Tegelijkertijd was hij als pedagoog van mening dat men met het aanleren van de duimpositie niet te lang moest wachten en deze zelfs vanaf het eerste begin moest behandelen, opdat cellisten in de latere ontwikkeling geen beperkingen zouden kennen met het spelen van composities met passages in hoge posities.


De bestaande methodes waren vaak te ingewikkeld of verwachtten een te hoog ingangsniveau van zeer jonge cellisten. Ook was het destijds (en eigenlijk tot op de dag van vandaag) niet gebruikelijk om met jonge cellisten al in een vroeg stadium  met de duimpositie te beginnen, wat deze visie echt innovatief maakte. Jiři besloot daarom om zijn eigen methode te maken en dit resulteerde in twee boekjes met de titel “Duimpositie voor de kleine violoncellisten”. Helaas zijn deze boekjes nooit uitgegeven en is het tweede deel zelfs verloren gegaan, hoewel andere auteurs rijkelijk geput hebben uit dit materiaal voor hun eigen methodes, waarvan enkele wel werden uitgegeven. Het eerste deel kan hieronder worden gedownload.

Behalve de materialen voor het aanleren van duimpositie, schreef Jiři ook talloze oefeningen en analyses van lastige technische passages in het cello repertoire. Met name de analyses waren, geïnspireerd door de methode van de beroemde Tsjechische vioolpedagoog Otakar Ševčík, een zeer effectieve methode om technisch moeilijke passages aan te leren op een manier die betrouwbaar bleek te zijn bij het uitvoeren van het repertoire. Hieronder is een goed voorbeeld te zien van een set oefeningen, die, gebaseerd op de bekende franse methode van L.R. Feulliard, gericht zijn op intonatie, positiewisselingen en streektechniek.

Download een scan van "Duimpositie voor de kleine violoncellisten"

Download een scan van "Finger exersises for cellists"